fredag 16. mai 2014

Gratulerer med dagen!

Grunnloven 200 år


Gratulerer med dagen! Norges konstitusjon er 200 år og blir bønnhørlig markert over det ganske land.

16. mai er datoen da Grunnloven ble godkjent av Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Det undertegnede eksemplaret ble overrakt til kongen, Christian Fredrik, den påfølgende dagen - 17. mai 1814. Da ble den datert. Og siden altså feiret i velkjent, norsk stil.

Det originale grunnlovsdokumentet er ført i pennen av Johan M. Buschmann, og befinner seg i Stortingets arkiv.
Grunnloven er i anledning jubileet kledd i nytt språk. Samtidig kom Grunnlova på nynorsk.

Norsk Lovkommentar kommenterer selvsagt Grunnloven. Forfatter av NLK-kommentaren er avtroppende sivilombudsmann Arne Fliflet. Fliflet har denne våren hovedrevidert hele lovkommentaren, som nå er tilgjengelig i bokmålsversjonen av Grunnloven hos Gyldendal Rettsdata.

Av praktiske grunner er NLK-kommentarene kun tilgjengelige i bokmålsversjonen hos Rettsdata. Dette gjelder også relatert informasjon, som f.eks. rettspraksis, litteratur, forskrifter og endringsoversikter.
Dette er gjort av tekniske grunner.
Samtidig er naturligvis nynorskversjonen - samt den forrige språkversjonen slik den lød pr. 5. mai 2014 - lett tilgjengelige i våre databaser.

Sist ut er en rekke grunnlovsendringer av 13. mai 2014, gitt ved resolusjon 14. mai 2014 nr. 628. Bl.a. er tilkommet et betydelig kapittel om menneskerettigheter. Dessverre tok ikke Stortinget seg tid til å organisere Grunnloven med ny paragrafnummerering m.v. i forbindelse med beslutningen, så det hele fremstår litt rotete ved nasjonaldagen 2014. Dette er imidlertid forventet å være høyst forbigående, og ødelegger slett ikke stemningen på dagen.

Norge; gratulerer!(Linkene i saken går direkte inn til Gyldendal Rettsdata, og krever tilgang.)

1 kommentar:

  1. Hei! Hva betyr det at Grunnlovsjubileet "blir bønnhørlig markert"? Dette ordet "bønnhørlig" har jeg aldri støtt på før nå i de siste dagene, og det står ikke i hverken Store Norske Ordbok eller Norsk Etymologisk Ordbok.

    Takknemlig for svar (gjerne til epostadresse henrik@lillelien.net).

    Mvh Henrik Lillelien

    SvarSlett