tirsdag 18. desember 2012

Hvordan leser man en e-bok?

Denne artikkelen er en introduksjon til hvordan man tar i bruk e-bøker og hva man trenger for å lese dem. E-bøker leses mest på lesebrett og telefon. For å lese en e-bok må du installere en e-bokleser. De ulike systemene har forskjellige e-boklesere, og de fungerer på litt forskjellig måte. Alle leserne gir deg en bokhylle hvor du kan organisere og gjenfinne bøkene. Her er noen alternativer for ulike plattformer.

Apple: iBooks for iOS (iPad og iPhone)

iBooks er Apples egen leser for ebøker. Den kan lastes ned gratis fra Apples App Store. iBooks fungerer bra for vanlige e-bøker (romaner o.l.) og fagbøker (med blant annet fotnoter). iBooks har også funksjoner for markering av tekst og personlige notater.

Android

Det finnes mange leverandører som bruker Android som operativsystem. Mest utbredt er kanskje Samsung. Alkido er en leser som er utbredt på Andriod.
  • Samsung har Alkido forhåndsinstallert på endel modeller.
  • Det kan det være nødvendig å endre i innstillingene for å vise e-boken slik den er utgitt av forlaget. Hvis ikke kan e-bokleseren vise teksten med bare et minimum av formatering. Velg innstillinger og “Publisher's formatting” for å aktivere denne funksjonen. 
  • Last ned Alkido her

PC/Mac

For å lese på en PC eller Mac kan du laste ned Adobe Digital Editions. Du kan markere tekst og legge inn dine egne merknader. For e-bøker som har kopisperre (DRM) er det nødvendig å ha en Adobe ID.

Andre lesere

Bluefire Reader leveres både for iOS (Apple) og Android. I begge versjonene og kan lese de fleste tekster. Det kan imidlertid være problemer med støtte for fotnoter. For e-bøker som har kopisperre (DRM) er det nødvendig å ha en Adobe ID.

Ark ebok er en norsk leser som fungerer både på iOS og Andriod. For å laste ned leseren må du være Ark-venn.
  1. Bli Ark-venn. (Hva er en Ark-venn?)
  2. Last ned app: iOS (Apple) | Android

Bokkilden ebok er et eget lesebrett, men fås også som app til både Apple og Android.

Om denne artikkelen

Denne artikkelen er ment som en introduksjon for deg som ønsker en innføring i e-bokfeltet. Den tar ikke sikte på å være komplett eller dekke alle e-boklesere. Det finnes en rekke lesere og apparater som kan benyttes. Amazon (Kindle) er ikke nevnt fordi den i liten grad har norske e-bøker og det finnes heller ikke en norsk Amazon-butikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar