torsdag 17. juni 2010

Minneord for Peter Lødrup (Fredrik Nissen)

Vi har fått det triste budskapet om at professor Peter Lødrup døde 16. juni 2010 etter en tids sykdom. Han ville blitt 78 år i august.

Peter var en av Norges fremste jurister gjennom mer enn 50 år, og har bak seg et betydelig forfatterskap på rettsvitenskapens område. Peter har inspirert flere dusin studentkull med populære forelesninger og en evig åpen dør, som også sto åpen for privatpersoner, advokater og politikere.

Peter var professor ved Det Juridiske fakultet i Oslo, men hadde også flere perioder som dommer i Høyesterett, var leder for en rekke sentrale offentlige utredninger og deltok aktivt i Nordisk lovsamarbeid. Han var utvilsomt Norges fremste jurist innen familierett, arverett og erstatningsrett, områder hvor han også forfattet lærebøker som har stått som obligatorisk pensum for juridiske studenter i en årrekke.

I Gyldendal Norsk Forlag har vi hatt stor glede av å samarbeide med Peter. Som hovedredaktør for verket Norsk Lovkommentar har han bidratt vesentlig til oppbyggingen av Gyldendal Rettsdata. Etter å ha utgitt bøker på eget forlag i en årrekke, valgte Peter Gyldendal som sitt forlag og har nå samarbeidet flere år med vår redaksjonsgruppe for juridiske fag i Gyldendal Akademisk.

Alle i forlaget som hadde gleden av å samarbeide med Peter, vil huske ham som et varmt og sjenerøst menneske med stor faglig tyngde og autoritet og med en enorm entusiasme og smittsom arbeidsglede.

Vi vil savne ham.

Fredrik Nissen
Administrerende direktør Gyldendal Norsk Forlag

Foto Knut Falch / SCANPIX

2 kommentarer:

 1. Husker ham som en faglig dyktig, hyggelig og humorfylt person, hadde forelesninger hos han i 2004. Kjempetrist beskjed å få, hvil i fred...

  SvarSlett
 2. Helt klart en av de beste og mest populære undervisere på jurfak.

  Husker da han steppet inn som foreleser (pga sykdom på oppsatt foreleser) i familierett på 1.avd i 2005 og sa; "Jeg er jusens svar på Ole Gunnar Solskjær, superreserve", til stor latter fra salen.

  Så han flere ganger komme klokken 07.30 på kontoret, slik han visstnok gjorde hver dag, til tross for at han egentlig var pensjonert.

  Stor mann, høyt respektert av alle.

  SvarSlett